Наш досвід роботи показує - іноді навіть професійні фермери плутаються в назвах і призначення сучасних укривних матеріалів. Деякі покупці кажуть: «Порадьте мені хорошу агротканина», не вдаючись у подробиці, як вони планують використовувати матеріал. У цій статті ми розглянемо основні з них - агротканина і агроволокно.

     Головна причина плутанини полягає в тому, що і агротекстиль, і агроволокно застосовуються для захисту від бур'янів і мульчування грунту. Тим не менш, це два абсолютно різних матеріалу з різними характеристиками.

     Агроволокно (інакше його називають спанбонд) - це нетканий матеріал, виготовлений з поліпропілену. Він буває різної щільності і кольору (чорний і білий). Його структура нагадує тонку тканину, він вільно пропускає сонячні промені, але при цьому захищений від впливу ультрафіолетових променів. Такий матеріал абсолютно не токсичний, він не виділяє в зовнішнє середовище шкідливих продуктів розпаду. Агроволокно вільно пропускає вологу і не намокає.

     При посухи спанбонд є захистом для грунту від зайвого пересихання, а під час сильних дощів - не дає грунті розмокати, захищаючи посіви від дощу і граду. Він забезпечує вільну циркуляцію повітря, і, на відміну від звичного городникам поліетилену, не збирає конденсат на внутрішній поверхні. Таким чином, рослини не страждають від зайвої спеки і вологості, а також грибкових і гнильних хвороб. Накривши посіви агроволокном, ви забезпечите рослинам свій затишний мікросвіт зі своїм кліматом. В результаті цього схожість рослин збільшується до 20%.
     Так само, як поліетилен, білий спанбонд використовують для того, щоб накривати парники. Матеріал стійкий до впливу холоду і перепадів температур, що зараз досить часте явище. Навіть заморозки не зможуть зашкодити розсаді, накритою агроволокном. Також полотно є додатковим захистом від шкідників, що дозволяє звести до мінімуму використання отрутохімікатів. Наприклад, розсада капусти, накрита спанбондом, не страждає від капустяної блішки, на боротьбу з якою городники витрачають багато зусиль.

     Чорне агроволокно радикально відрізняється від свого побратима білого кольору. Якщо білий спанбонд вільно пропускає сонячні промені, то чорний діє як щит від сонця. Під таким покровом бур'яни не мають жодного шансу на життя. Тому чорне агроволокно успішно застосовується для мульчування грунту. При цьому вода буде вільно надходити до розсади, але завдяки хорошій циркуляції повітря, не буде ніякої гнилі. Додатковий бонус використання цього матеріалу - то, що плоди будуть чисті, що особливо важливо при вирощуванні полуниці.

     Агроволокно відрізняється по щільності. Вона вимірюється в цифрах і означає вагу полотна на квадратний метр площі. Наприклад, є агроволокно щільності 17, 19, 23, 30, 42, 50г / м. Більш легкі полотна використовують для захисту рослин від заморозків до -3-5 градусів, а самі щільні врятують і при морозах до -60. Чорний спанбонд щільний, від 50г / м, що обумовлено його застосуванням безпосередньо на грунті.

Тепер перейдемо до того, що таке агротканина

Агротканина - це зовсім інший матеріал. Він тканий, складається з тонких поліпропіленових волокон, що сплітаються в сітчасте полотно (на зразок мішків для цукру). Він набагато щільніше, ніж агроволокно, і не може використовуватися для того, щоб накривати рослини зверху. Його застосування -мульчірованіе грунту. Причому завдяки міцності матеріалу його можна використовувати як для укладання на майбутні грядки, так і для оформлення клумб, доріжок, прістволових кіл дерев і чагарників. Також деякі садівники використовують цей матеріал для того, щоб приховувати кущі та деревця на зиму.

     За кольорами агротканина буває зелена, чорна і біла. Вона повністю виключає необхідність використання гербіцидів і значно знижує витрати праці на прополку врожаю. Вартість її значно вище, ніж спанбонду. Але і щільність відрізняється - 99-100г / м

     Обидва ці матеріали прослужать вам декілька років при правильному використанні.
Багато хто запитує, чи можна використовувати агротканина для мульчування полуниці. Можна, можливо. Однак потрібно враховувати важливі нюанси. Полуниця росте на піщаних ґрунтах, а агротканина своєю вагою значно утрамбовує пісок, що позначається на рослинах. Тому, якщо на ваші грядки не передбачена велике навантаження у вигляді великого потоку людей, які ходять краще використовувати для полуниці чорне агроволокно, а міжряддя прокласти агротканини.

     Агротканина дає відмінні результати в виноградниках і молодих садах, а також для вирощування плодових чагарників і овочевих культур. Замульчувати землю один раз, можна на п'ять-сім років забути про прополюванні чагарників і дерев. Поливати при цьому рослини можна як зазвичай, матеріал прекрасно пропускає воду.

     Таким чином, при виборі матеріалу обов'язково враховуйте, для яких саме потреб він вам знадобиться. І, якщо виникнуть питання, наш менеджер завжди допоможе зробити правильний вибір