Види капусти

Капуста - один з перших культурних овочів, що з'явилися в людському раціоні: її вирощували ще в античні часи. Протягом багатьох століть цей овоч цінувався за співвідношення його смакових і харчових якостей, а також за відносну невибагливість у вирощуванні. Тоді була поширена в основному «белокочанка», а ось інші види капусти у всьому їх різноманітті з'явилися (або були виведені) значно пізніше.

На сьогодні агровиробники вирощують всі види капусти в різних обсягах. А видів цих чимало, тільки основних, найбільш популярних - шість:

  • білокачанна;
  • червонокачанна;
  • кольорова (до неї ж відноситься особливий підвид - Романеско);
  • брокколі;
  • пекінська;
  • брюссельська.

Саме ці овочі лідирують серед численної капустяної «сім'ї» по популярності і популярності. При цьому, незважаючи на загальне найменування «капуста», види і сорти в багатьох випадках радикально відрізняються один від одного по агротехніці вирощування, зовнішнім виглядом, смаковими (і дієтичним) якостям, обсягами продукції. Та й всередині різних самих видів рослини часом мають різними термінами дозрівання, смаком, призначенням. Перш, ніж купити насіння капусти, слід точно зрозуміти, яку агротехніку потрібно забезпечити культурі, якими властивостями повинен володіти готовий продукт, кому і як швидко можна його реалізувати. Для цього спробуємо розібратися в принципові відмінності і характерні властивості всього капустяного різноманіття.

Види капусти, фото і назви

Білокачанна капуста

Почнемо з найпоширенішого виду: «белокочанкі». Насіння капусти білокачанної купити можна всюди - від маленьких ринків, де продається самосбором, до спеціалізованих інтернет-супермаркетів, настільки популярний на наших полях цей овоч. Застава цієї популярності - відносна легкість у вирощуванні і невибагливість до клімату і агротехніці, великий обсяг врожаю на виході, стабільний попит на готову продукцію: білокачанна овоч традиційно широко використовується в кулінарії на всіх рівнях - від домогосподарств до ресторанів і переробних заводів.

Як виглядає білокачанна капуста?

Інші достоїнства цього виду - широка градація за термінами дозрівання: від ультраранніх до сверхпоздніх, що дозволяє вибудовувати ефективний конвеєр і без перерв присутні на ринку свіжої продукції. Багато гібриди «заточені» на Наддовга зберігання (4-9 міс.), А також на вторинну обробку. Зворотною стороною поширеності овоча може стати висока конкуренція - білокачанну капусту, на відміну від інших «родичів», вирощують майже всі городники.

Вирощувати, до речі, її досить просто. Овоч впевнено розвивається на різних грунтах, не вимагає частих поливів і стійко переносить холоду (але не любить спеку понад + 30 ℃). Культурі необхідне світло, а також достатня кількість добрив. З огляду на високу щільність посадки (30-80 тис. Рослин / га для різних гібридів) білокачанна капуста здатна видавати величезні обсяги врожаю - до 150 тонн / га. Відразу стає зрозуміло, за що її так цінують.

Червонокачанна капуста

Білокачанну капусту кілька поступається в популярності її червоний «родич». Насіння червонокачанної капусти купити також не складає труднощів, адже її теж поважають українські фермери і споживачі, перші - завдяки легкості в вирощуванні і гарному попиту, другі - завдяки харчовим якостям. У порівнянні з «білою сестрою», краснокочанка набагато сильніше насичена вітамінами, мінералами та іншими поживними речовинами (зокрема, бета-каротину в ній в 3-4 рази більше). Крім того, вона банально смачніше і легше по калорійності.

Як виглядає червонокачанна капуста?

Цей вид капусти дещо відрізняється від белокочанкі розмірами - качани червоної капусти трохи менше. До того ж вони суші - в них менше вологи. Ще одна важлива відмінність - «красноголовку» не можна квасити, що кілька звужує ринок збуту. Втім, вирощувати її все так само досить просто. Культура нормально росте на різних грунтах (переважно - на торф'яних і суглинних). Червонокачанної овоч не вимагає частих поливів, а ось чого потребує - так це в хорошому освітленні і розумної температурі (заморозки рослина переносить нормально, а перегріву вище +30 ℃ не допускає). Культура вимагає рясного добрива, натомість отдарівая хорошим урожаєм - густота посадки в тих же межах, що і у белокочанкі (30-80 тис.раст. / Га), але обсяги продукції дещо менше - 70-100 тонн / га. Варто відзначити, що і дозріває вона трохи довше - самі ранні сорти можна збирати через 70-75 днів.

Кольорова капуста

той представник родини капустяних має яскраво вираженими особливостями. На відміну від багатьох побратимів, кольорова капуста дуже вимоглива до умов вирощування - овоч добре росте тільки грунтах з нізкокіслотних і нейтральною реакцією, чутливий до вологи (як надмірні, так і недостатні поливи призводять до погіршення розвитку рослини) і вкрай вибагливий до температурного режиму - довгострокове вплив холоду нижче -2-5 ℃ і спеки вище +25 ℃ серйозно знижує товарні якості продукції. Також культура потребує регулярних і рясних підгодівлі, а загущені посадки не переносить - на 1 гектарі висаджується до 30000 рослин. З урахуванням малого ваги головки (в середньому 1-2 кг), кольорову капусту можна віднести до культур, що дає величезні обсяги продукції. В такому випадку, навіщо ж зв'язуватися з настільки вибагливим овочем?

Через його цінності. Головки цвітної капусти відрізняються високим вмістом вітамінів і мінералів при вкрай низькій калорійності (50-100 кілокалорій / 100 грам). При цьому вони (при належній кулінарній обробці) дуже смачні, ще й придатні для заморожування, консервування, нетривалого зберігання. Овоч дуже цінується на ринку продуктів здорового харчування, жодна дієтична овочева суміш не обходиться без цвітної капусти. Відповідно, попит (та й ціна) на урожай цієї культури стабільно високий. А вигода від вирощування переважує всі труднощі процесу.

Окремо варто згадати підвид цвітної капусти - Романеско. При подібних умовах вирощування капуста романеско володіє більш ніжним смаком і дуже красивою багатоярусної формою головки. Обидва підвиду вже досить поширені на українських полях, тому і насіння Романеско, і насіння капусти кольоровий купити не складає труднощів.

Брокколі

Ще один близький родич цвітної капусти. Від своєї «сестри» брокколі відрізняється трохи меншою вимогливістю до умов вирощування - вона спокійніше переносить перепади температури (якщо для цвітної капусти оптимальний режим - + 20-25 ℃, то брокколі нормально росте при + 15-30 ℃); а також не потребує суворому дотриманні норм поливу. Вимоги до світла, грунтам і підживлення ідентичні таким у цвітної капусти. У чому брокколі безкомпромісна до виробника - так це в термінах збору: зволікання в 2-3 дня від часу дозрівання вкрай негативно позначається на якості продукції. Зате збирати її можна кілька разів за сезон - бічні пагони дають додаткові головки через 1,5-2 тижні після зрізу основних.

За дієтичним якостям брокколі не поступається цвітній капусті (вона також багата корисними речовинами на тлі низької калорійності), а в своєму впливі на організм - в чомусь перевершує. На відміну від інших видів капусти, брокколі ідеально підходить для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, вона володіє знеболюючими і зміцнюючими властивостями. З огляду на чималу кількість таких споживачів в Україні, а також загальну харчову цінність продукту, популярність брокколі в нашій країні стає дедалі більше (не кажучи вже про решту світу: в Європі і Америці ця культура - один з основних столових овочів). А значить - зростає попит і ціна. Світові селекційні підприємства мають величезний досвід у виведенні гібридів цього овоча, так що вибір - яке насіння капусти броколі купити - іноді здатний поставити в глухий кут найдосвідченішого городника.

Пекінська капуста

Ще 40-50 років тому цей овоч був поширений в основному тільки в Азії. Але за останні десятиліття його «розсмакували» у всьому світі (в тому числі і в Україні, і тепер насіння пекінської капусти купити можна в будь-якому поважному профільному магазині). Воно й не дивно: китайський салат (або «петсай») - один з найсмачніших представників капустяного сімейства. Ніжні листочки його циліндричних качанів, багаті цукрами і білком, користуються величезною популярністю у всіх споживачів - від великих переробників і ресторанів до звичайних домогосподарств. Крім того, цей овоч містить пристойний обсяг аскорбінової кислоти, вітамінів і мікромінералів. Не дивно, що попит на якісну пекінську капусту постійно зростає.

А ось охочих вирощувати цей овоч на українських полях все ще трохи. Для цього є кілька причин: по-перше, «пекінка» дуже вимоглива до температури і не переносить заморозків і спеки; по-друге, вона, на відміну від інших видів капусти, не потребує надлишку світла, а навпаки - вимагає затінення; по-третє, овоч дуже чутливий до добрив - органіку він сприймає куди краще мінеральної підгодівлі. В іншому вимоги до агротехніки схожі з іншими членами родини капустяних. На одному гектарі міститься від 60 до 90 тисяч рослин. З огляду на середню вагу качана (1-2 кг) і його ціну в супермаркетах, вигода від вирощування очевидна.

Брюссельська капуста

Мабуть, найбільш нетиповий представник серед популярних видів капусти, фото це яскраво демонструє.

На відміну від «родичів» формує не один качан або головку, а 20-60 кочанчиков діаметром 30-40 мм на товстому стовбурі. Ці кочанчики так само низькокалорійні, як і головки цвітної капусти та брокколі - близько 30-50 кілокалорій / 100 грам. При цьому брюссельська капуста дуже смачна - саме гіркувато-солодкий «горіховий» присмак робить її такою популярною у кулінарів. Крім того, овоч надзвичайно поживний - він містить близько 6% протеїнів, стільки ж цукру, значні обсяги амінокислот, вітамінів і мікромінералів. Чому ж брюссельська капуста досі не продається на кожному розі?

Відповідь проста - її досить складно вирощувати. На відміну від інших різновидів капусти, ця культура стійко переносить холод (дорослі рослини - до -10 ℃), а ось при температурі понад + 25-27 ℃ різко деградує. Вона вимоглива до світла і не виносить затінення. Потребує регулярних (але не частих) поливах; а також вимоглива до грунту - добре росте тільки на слабокислих або нейтральних грунтах. До чого брюссельська капуста не вибаглива - так це до добрив: на родючому ґрунті підгодівлі потрібні в дуже обмежених обсягах. Культура вимагає простору - на одному гектарі висаджується до 35000 рослин, що не дозволяє говорити про високу врожайність.

З огляду на складність вирощування і слабку поширеність на ринку, багато виробників відмовляються від брюссельської капусти. І зовсім даремно: попит на неї є, і досить високий - у кулінарів, супермаркетів, переробників. З огляду на все ще низьку конкуренцію в сегменті і приємну ціну на готову продукцію, Обачливий овочівник ясно бачить вигоди від вирощування екзотичного овоча. Навіть незважаючи на деякі складності. У тому числі і з посівним матеріалом - насіння брюссельської капусти купити не так вже й просто, не всі магазини готові запропонувати відносно рідкісний товар.

Види капусти з фото - що ж вибрати?

Незважаючи на різноманіття сімейства капустяних, далеко не всі з його представників стали популярними (або хоча б популярність) у вітчизняних агровиробників. Ми розглянули всі види капусти в картинках, які більш-менш поширені на українських полях і в теплицях. У кожного з них є свої особливості, свої переваги і недоліки, за які їх і вибирають. Хтось вважає за краще вирощувати овочі, які знають і купують практично всі (білокачанна і червонокачанна капуста). Інші фермери вкладають сили в уже апробовані, але все ще відносно рідкісні культури (кольорова капуста і брокколі). Ризикові підприємці беруться за «екзотику» (пекінська і брюссельська капуста), на якій можна серйозно заробити, знаючи хороші канали збуту. Головне - точно розуміти, що Ви хочете отримати від культури і ретельно вивчити умови попиту і пропозиції на загальному ринку овочів. При грамотному дотриманні агротехнології будь-який вид капусти здатний обдарувати підприємливого виробника рясним врожаєм і приємною виручкою.