ua
×
Реєстрація

Інформація про профіль

Дані для реєстрації

Вхід

Введіть ім'я
Введіть прізвище
First name is not valid!
Last name is not valid!
Це не адреса електронної пошти!
Введіть адресу електронної пошти
Користувач з таким email вже зареєстрований!
Введіть пароль
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Підтвердіть згоду з правилами та умовами
E-mail або пароль неправильний!
Буряк

Вигляд Таблиця Список

Вигляд Таблиця Список

Столовий буряк

     Столовий буряк - одна з найстаріших овочевих культур на українських полях. Завдяки своїй харчової цінності (насиченості вітамінами, цукрами і калієм), а також дієтичним властивостям, буряк користується попитом у споживачів (важко без неї уявити таке національне надбання, як борщ, чи не так?). А її невибагливість і простота в вирощуванні забезпечують їй постійну прописку на полях у аграріїв. Насіння буряка - один з найпопулярніших запитів у сучасного фермера. Як же їх вибрати і правильно пустити в справу?

Підбір посівного матеріалу

     Те, що називають «насіння буряка столового» - не зовсім і насіння. Це супліддя - багатогранні грудочки неправильної форми сірувато-коричневого кольору діаметром від 1 до 5 мм. Супліддя (зрощені плоди) містять в собі сім'янки (від 2 до 6 штук) під твердою оболонкою. Їх схожість коливається в межах 80-90% при віці не більше 5-6 років і правильному зберіганні. Навіть 10% паростків, що не взійшли - серйозна втрата в масштабах десятків і сотень гектарів, тому переважна більшість аграріїв при посіві користуються професійними насінням. Цей посівний матеріал проходить ретельний відбір за розміром і схожості, а потім обробку - інкрустацію захисними препаратами (фунгіцидами та інсектицидами); гранулювання стимуляторами росту і поживними речовинами; в деяких випадках - дражування (надання насінню однакової форми і розміру для полегшення посіву) і стимуляцію до проростання. В результаті їх схожість досягає 98-100%. При правильному догляді високий урожай без втрат гарантований, залишається тільки визначитися з видом і сортом овоча.

Класифікація столового буряка

Основних сортотипів столового буряка чотири. це:

1) Єгипетський - в основному ранні або середньоранні сорти; коренеплід сплющений або округло-сплющений;

2) Бордо - середньоранні і середньостиглі сорти; коренеплід елліпсовидний;

3) Екліпс - ранньостиглі сорти, дуже стійкі до спеки; коренеплід округлий або овально-округлий;

4) Ерфуртський - середньопізні та пізні сорти, стійкі до перепадів температур, спеки, посухи; коренеплід конусоподібний і веретеноподібний.

По термінах дозрівання сорти столового буряка діляться на:

1) Ранньостиглі - термін дозрівання 50-80 днів; вони непридатні для тривалого зберігання, а їх смакові якості дещо гірше, ніж у більш пізніх;

2) Середньостиглі - 80-100 днів; їх уже можна зберігати деякий час;

3) Пізньостиглі - 100-130 днів і більше; самі лежкі, найсмачніші і насичені цукрами і сухими речовинами.

Агротехнологічні вимоги

     Правила вирощування столового буряка досить прості. Але перед тим як забивати в пошуковик «насіння буряка купити», з цими вимогами все-таки краще ознайомитися.

1) Освітлення та температура. Буряк - світлолюбна рослина, йому необхідні сонячні промені протягом 11-13 годин в день; на затінених ділянках гарного врожаю не буде. А ось до температури овоч не настільки вимогливий - насіння проростає при + 3-5 ℃, хоча потепління до + 10-15 ℃ значно прискорить процес. Дорослі рослини витримують короткочасні заморозки до -1-2 ℃, але спеку переносять гірше - при температурах вище + 30 ℃ зупиняються в рості. Найкраща температура на період вегетації - + 15-25 ℃.

2) Вологість. Оптимальна вологість грунту для вирощування цієї культури - 75-80%. Коріння буряка дуже потужні, що дозволяє їм отримувати воду з грунту в потрібних обсягах і знижувати частоту поливів (оптимальний режим - 120-150 куб.м / га, 1 раз в 3-4 тижні). Надлишок вологи призводить до серйозного укрупнення коренеплодів (що загрожує труднощами в збуті).

3) Грунт. Культура добре росте на слаболужних, і особливо - нейтральних грунтах (Ph - 5,5-7). Тип грунту не дуже важливий, але кращий результат овоч показує на супіщаних і суглинних грунтах, насичених гумусом.

4) Підживлення. У органіці культура практично не потребує (виняток - слабоплодородних грунти); мінеральні підгодівлі сприймає добре - за сезон на гектар вноситься 120-140 кг азоту, 80-100 кг фосфору і 180-200 кг калію (як і інші коренеплоди, столовий буряк дуже «любить» цей макроелемент).

5) Схема висадки. Культуру висаджують або по однорядковою схемою (450 х 80-110 мм), або по дворядкового (600 + 100 х 120-140 мм). Густота стояння - 350-500 тис. рослин / га в залежності від сорту.

Де купити насіння буряка?

     Столовий буряк - один з найбільш поширених і популярних українських овочів. Популярність обумовлює жорстку конкуренцію за ринок збуту серед виробників. Ціна помилки у виборі посівного матеріалу надзвичайно висока - кому захочеться купувати некондиційний овоч, вирощений з неякісного насіння? Саме тому інтернет-магазин «Грядка» пропонує ретельно підібране професійне насіння кращих сортів і гібридів столового буряку - таких як Водан F1, Пабло F1, Зеппо F1, Таунус F1, Детройт F1 та багато інших. До Ваших послуг не тільки широкий асортимент, але і приємний сервіс - професійні консультації фахівців, зручні умови оплати і оперативна доставка по всій Україні.