ua
×
Реєстрація

Інформація про профіль

Дані для реєстрації

Вхід

Введіть ім'я
Введіть прізвище
First name is not valid!
Last name is not valid!
Це не адреса електронної пошти!
Введіть адресу електронної пошти
Користувач з таким email вже зареєстрований!
Введіть пароль
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Підтвердіть згоду з правилами та умовами
E-mail або пароль неправильний!
Перець

     Насіння перцю

     Перець давно і міцно влаштувався на українських полях. Незважаючи на певну трудомісткість вирощування цієї вибагливої ​​культури, великі солодкі плоди постійно присутні і на ринкових прилавках, і на полицях супермаркетів, і на заводах по переробці і консервації; також як і їх гострі побратими. Перець - вимоглива рослина з дуже тривалим періодом вегетації, ніжне і примхливе, але вигода від його вирощування виправдовує трудові і фінансові витрати. Необхідно тільки вибрати правильний сорт або гібрид, а значить - добре насіння перцю.

Підбір насіння перцю по їх характеристикам

     Насіння перцю має краплеподібну пласку форму, їх діаметр 3-5 мм, маса 1000 насінин - 5-8 грам. Кондиційну схожість посівний матеріал може зберігати 3-4 роки, але тільки при правильних умовах зберігання - температура повітря не повинна перевищувати + 7-10 ℃, а відносна вологість повітря - 55-60%. При таких обставинах схожість самостійно зібраного насіння зберігається на рівні 85-90%. Для отримання найкращої віддачі від вирощування варто звернути увагу на професійне насіння гібридів перцю від голландських, французьких та інших імпортних виробників. Їх схожість становить 98-100%, а перед посівом не потрібно турбуватися про попередній обробці - посівний матеріал відкалібрований за формою та вагою, оброблений захисними і живильними речовинами, в деяких випадках - дражування для полегшення посіву.

Види перцю

     Необхідно визначитися з типом перцю, який ви маєте намір вирощувати. Перець можна розділити на 2 підтипи:
1) Солодкий. Відрізняється, як зрозуміло з назви, солодким смаком і характерним ароматом плодів; однаково популярний на свіжому ринку і у переробників (на консервацію, заморожування і т.д.). Плоди найчастіше більші і щільніші гострих «побратимів».
2) Гіркий. Володіє характерним смаком, включає в себе широкий діапазон підтипів з різною гостротою - від злегка гіркувато-гострих до «ядерних» сортів, під зав'язку насичених капсаїцином. В основному використовується в виготовлення приправ, у вторинній обробці, дещо рідше - в свіжому вигляді.

Типи перцю за термінами вегетації

По термінах дозрівання перцю від висадки розсади до технічної стиглості сорту класифікують таким чином:
1) Надранні - період вегетації до 100 днів;
2) Ранньостиглі - 100-120 днів;
3) Середньостиглі - 120-140 днів;
4) Пізньостиглі - 140 днів і більше.

     Тривалий термін вегетації змушує вирощувати перець тільки через розсаду - через тепло- і світлозалежність культури вона в більшості випадків не здатна давати високі результати при прямому висіві. Виняток становить вирощування в самих південних областях країни з субтропічним кліматом, або посадка спеціально адаптованих і надзвичайно стресостійких гібридів.

Агротехнологічні вимоги до вирощування

     Перець можна вирощувати у відкритому грунті, під тимчасовими укриттями (плівка, агроволокно і т.д.), а також в плівкових і скляних теплицях, з опаленням і без. Основні вимоги культури до агротехніки:

1) Температурний і світловий режим: перець - дуже теплолюбна культура. При вирощуванні розсади температура повинні бути мінімум + 15-16 ℃, оптимум - + 20-25 ℃. Після висадки розсади оптимальна температура повітря - не нижче + 13-15 ℃, грунту - + 10-12 ℃. Згубний вплив надає і спека - при показниках вище +35 ℃ рослина скидає зав'язь. Заморозки нижче 0 ℃ також знищують паростки. Рослина довгого світлового дня, чуйно реагує на недолік освітленості, тому на затінених ділянках великої віддачі не буде.
2) Вологість: культура досить стійко переносить посуху, але грамотний полив здатний значно збільшити врожайність. Оптимальна вологість повітря - 60-70%; вологість ґрунту - 70-80%, такий показник досягається крапельним зрошенням або поливами з частотою 1 раз в 5-7 днів в посуху або в 10-12 днів в нормальну погоду з розрахунку 300-500 кубометрів на 1 гектар.
3) Грунт: рослина вимоглива до складу грунту - воно дає високі результати тільки на легких і родючих структурних грунтах з хорошим доступом кисню і вологи, і нейтральною реакцією - Ph = 6,0-7,0.
4) Підживлення: перець досить чутливий до підживлення, тому рекомендується удобрити грунт мінералами перед посівом з розрахунку N: P: K - 1: 1: 0,5 (100-120 кг / га: 100-120 кг / га: 50-60 кг / га); при посадці з розрахунку 1: 2: 3 (50-80 / 100-150 / 150-200), через тиждень після посадки 20-25 кг з розрахунку 1: 1: 1. Органіку краще вносити під попередню культуру.
5) Схема висадки: схема посадки перцю варіюється в таких межах - 40-60х20-40 см, прохід між рядами залежить від планованих способів обробки і коливається від 60 до 100 см. Густота стояння - 30-50 тис. рослин / га.

Де купити насіння перцю?

     Як видно з агротехнічних вимог, перець - досить примхлива і вибаглива культура. Відповідно, будь-яка помилка в вирощуванні призводить до великих втрат, особливо - неправильний підбір посівного матеріалу. Саме тому краще довіритися професіоналам - інтернет-магазин «Грядка» реалізує тільки перевірене насіння від провідних світових виробників - Nunhems, Enza Zaden, HM Clause, Kitano і ін. Гнучка цінова політика, програма лояльності, зручна оплата і швидка доставка забезпечують вигоду і позитивні емоції від закупівлі посівного матеріалу. І не варто нехтувати консультацією фахівців - співробітники «Грядки» в будь-який момент готові відповісти на найскладніші питання.